Sakoma, kad raugą geriausiai gauti dovanotą
Kadangi, man nebuvo, kas dovanoja, teko pasidaryti pačiai
Dariau seniau, tai pradinių nuotraukų neturiu.
Pati raugo pradžia paprasta: imam kokį raugui dedikuotą indą, įpilam 50g rupių ruginių miltų, tada 50g šilto vandens, sumaišom, apdengiam medžiagėle, paliekam parai kur nors šiltai. Kitą dieną būsimą raugą reikia papildyti dar 50g rupių ruginių miltų, 50g vandens, išmaišyti. Šią procedūrą pakartoti dar du kartus. Taip po 4 parų turim pirmąjį raugą
Dėl vandens kiekio - jo gali prireikti šiek tiek daugiau, kiek tiksliai, negaliu pasakyti. Bet žinokit bandžiau ir skystesnį, ir tirštesnį raugą - duonytė visada pavykdavo
Iš pradžių orientuokitės, kad raugo konsistencija būtų kiek tirštesnė nei kondensuoto pieno
Raugo maitinimas: kepdama duoną visuomet pasilieku apie 100g raugo kitam kartui.
Pasiliktą raugą reikia pamaitinti - įpilu 100g ruginių rupių miltų ir 100-150g šilto vandens...
išmaišau...
... ir palieku šiltai. Prie kaitlentės pas mane šilčiausia
Taip darau dažniausiai 2 kartus, nes mano šeimos poreikiams tiek raugo užtenka. Na, o paruošus raugą, padedu jį į šaldytuvą iki kito duonos kepimo
Raugo laikymas: kadangi aš duonytę kepu kas savaitę/dvi, tai raugą tuo metu laikau šaldytuve. Maždaug vaslandą prieš duonos gaminimą, raugą išimu iš šaldytuvo ir palaikau šiltai.